“Mimarlık kendi zamanından ve yerinden bahsetmeli, ama zamansızlığın özlemini çekiyorum.”
Frank GehryZamansız Mimarlık
Zamanın akışını, etrafımızda gözlemlediğimiz hareket değişikliklerini birbirlerine kıyaslayarak anlarız. Örneğin; bardak yere düşer ve kırılır, kömür yanar ve kül olur, yürürüz ve bir an önce odanın bir ucundayken bir an sonra odanın diğer ucunda oluruz. Zaman göreceli midir ? Örneğin sınavınız var otobüs bekliyorsunuz beklediğiniz o 10 dakika size saatlerce uzun gelebilir yada keyifli birgünde zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız bile fakat bilim dünyasınında kafasını kurcalayan soru ise şu zaman nasıl ölçülür ? Eğer bir dağın tepesinde olsaydınız ve oraya rastlantısal bir saate veya ayda gitseydiniz ve yanınızda ne bir takvim nede bir saat olsaydı zamanı nasıl ölçerdiniz. Evet bugün bizler güneşin doguşundan batışına kadar geçen süreye birgün ve bu hareketler 30 gün sürdüğünde bir ay diyoruz peki ya bu hareket 40 gün süreyseydi ve aylar 40 gün olsaydı bizler için bir ay yine bir ay olacaktı . Einsten zamanın göreceliğini kuramlaştıran tek kişidir ona göre zaman mutlak ve değişmez değildir. Zaman, her cismin hızına ve konumuna (çekim merkezine olan uzaklığına) göre hızlı veya yavaş geçmektedir.Einstein’a göre bir sistem hızlandıkça o sistem üzerinde zaman yavaşlamaktadır. Örneğin dışarda geçen süre 3 saat ve siz bir düzenek kurdunuz ve bu düzenek üzerine bir bina koyup ona bir hız kazandırdınız dışarda geçen 3 saat bina içinde 3 dk da olabilir çünkü hız ve zaman ters orantılıdır . Hız arttıkca zamanda yavaşlar .
Peki zamanın durduğu mekanlar var mıdır ? Herhangi bir zamanda ve mekanda sizin için zaman duruyor mu ? Mekan; tüm varolanları içinde bulunduran sınırsız yer… Tüm varolanların akışı içinde birbirlerinin yerini alarak zincirlendikleri sonsuz süreyi dile getiren zaman kavramıyla sıkıca bağımlı olarak maddenin varolma biçimlerinden başlıcasını dile getirir. Bundan dolayı da; …mekan, zaman, hareket ve madde birbirlerinden ayrılmazcasına bağımlıdırlar. Bunlardan biri olmayınca öbürleri de olmaz.Mekanın tanımları elbetteki sınırsızdır mekan gerçektende duyularımızla algıladığımız belli bir sınır içinde olan bir alan mıdır yoksa göremediğimiz fakat algılayabildigimiz zihnimizde canlanan mekanlarda var mıdır ve bir diğer soruda mekan içinde yaşamamız içinmidir yada bir ihtiyacımızı karşılamak için mi mimarlığı heykel sanatından ayıran en önemli öge işlev ise mimarlık dışıda kalan işlev yüklenmemiş yada işlevi olmayan mekanlarda olabilir mi ? Mekan ve zaman üzerine söylemler uzayıp gitmektedir Zaman ve mekan ayrılmayan bütünlerdir demiştik peki Zamansız mimarlık nedir ?

Mekan ve zamanı belli olmayan muğlak mimarlık eserleri ”Zamansız Mimarlık”
Mekan ve zamanı belli olmayan muğlak mimarlık eserleri ”Zamansız Mimarlık”
Bir yapının öncelikle zamansız bir eser olabilmesi için kalıcılığı ve sürekiliği olan bir mekan olmalıdır. Her çağa her tarza her sosyal döneme hitap edebilmeli ve bunu koruya bilmelidir.
- Çözümleyici olmalıdır ; Zamansız mimarlık sosyal yaşantıda önemli roller oynar . Sorunların çözümüne yardımcı olur.
- Uyarlanabilir olmalıdır Zamansız mimari. Açık ve esnek olmalıdır zaman içersinde değişimlere açık olabilir .
- Binalar bina olmalıdır ; Zamansız tasarım ciddidir , oyunlar oynamaz . Bir şey için bir açıklama ya da bir sembol değildir. Zamansız tasarım yaşama alanı ve çalışma alanı ile ilgilenmektedir.
- Doğal unsurlar ile güçlü bir ilişkisi vardır ; Zamansız tasarım gün ışığı ve gölgeyi en verimli şekilde kullanır . Çevredeki ekoloji ile uyum sağlar ve onun bir parçası olur .Ekolojik dengeyi bozmadan onun bir parçası gibi yaşar .
- Dürsüttür : Zamansız yapılar sizi tüm içtenliği ile karşılar size nasıl yapıldığını yapımında ne kullanıldığında açıkca ve net bi şekilde gösterir.
- Geometri ; Zamansız mimari doğal oranları ve altın oranı kullanır. Geometri önemlidir.

Özet Olarak;
Faucibus nisl tincidunt eget nullam non nisi est. Duis ut diam quam nulla porttitor massa. Iaculis eu non diam phasellus vestibulum. Imperdiet dui accumsan sit amet nulla facilisi morbi tempus iaculis. Dolor important enim.
Özet olarak Zamansız mimarlık kalıcı olma özelliklerini taşımalı ve kullanıcısına mekansal olarak algılamada kolaylıklar sağlamalıdır. Zaman ve mekan arasında bı sıkı bağı açıkca göstermelidir. Bulunduğu coğrafyadan iklimine ve hatta sosyo-kültürel altyapısına kadar bulunduğu alan ile bağlantılı olmalıdır. Değişimlere de açık olmalıdır .
Bir cevap yazın